Calvarie berg

Na het bouwen van het kloostergebouw ‘Emmaüs’ werd in eerste instantie een Calvarieberg tegen de zijgevel geplaatst. De aanhechtingen van het cement zijn nog te zien. De locatie tegen de gevel van het hoofdgebouw bleek niet de juiste. In 1929 / 1930 is de Calvarieberg dan ook verplaatst naar de huidige plek. De Calvarieberg werd met veel geduld steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd.

Loop op de Calvarieberg, bij de buitenspeeltuin, maar eens via een van de trappen naar boven. De sokkels, de grootste voor het kruisbeeld en twee voor de beelden van Johannes de Doper en Maria Magdalena, zijn er goed te zien. Als u daar op de grootste sokkel staat en uw gedachten naar de overzichttekening verplaatst, dan ziet u een synchroon verband met het kloostergebouw en de lindelanen.

De Calvarieberg is vernoemd naar de berg Golgotha in Jeruzalem. Golgotha is een heuvel buiten de muren van Jeruzalem, waarop Jezus van Nazareth naar zeggen is gekruisigd. Mogelijk had de heuvel die naam vanwege zijn vorm, of was het eenvoudigweg een aanduiding voor ‘een plaats die zich verheft’. Verder moest deze plek zich buiten de stadsmuren hebben bevonden, omdat de Joden geen terechtstellingen binnen de muren van Jeruzalem mochten uitvoeren. Een Calvarieberg is vaak ook onderdeel van sommige Katholieke begraafplaatsen.

De vroegere kloostertuin bij Emmaüs werd louter gebruikt als ontspanningsoord, er is nooit een begraafplaats o.i.d. ingericht. In de Calvarieberg zijn rubberen steunen te zien (val er niet over….). Hier was vroeger een dieselgenerator op gemonteerd. Deze verzorgde de stroomvoorziening voor het kloostergebouw, de diverse huisjes en tot 1977 de camping.