De Mariagrot / Lourdesgrot

Deze grot is gebouwd door de Lazaristen rond het jaar 1922 (zie de ingemetselde steen met jaartal). In de ‘schelpvormige’ achterzijde van de grot bevonden zich de 7 Smarten van Maria. Deze zijn echter al snel verdwenen omdat ze gemaakt waren van niet goed bewaarbare klei. De ronde vorm van de achterzijde is opgebouwd zoals een slakkenhuis en heeft als symbolische betekenis ‘de baarmoeder’ van een vrouw omdat Maria werd gezien als de moeder van alle moeders.
Er bevonden zich in de grot diversen gaten om licht door te laten schijnen op de 7 Smarten en de pietà. Deze pietà vind u nog steeds terug in de ruïne, echter niet als beeld maar als afbeelding. Het geeft wel een goede indruk hoe het er uit heeft gezien. De ontroerende afbeeldingen van de 7 Smarten herinnerden ons aan het lijden van Maria; één van ons, een vrouw van onze aarde. Zij heeft het leven aan Jezus geschonken en zij heeft het onvergelijkelijke leed gekend haar zoon te zien sterven aan het kruis.

De zeven Smarten van Maria
1 • het lijden van Maria dat alle andere Smarten aankondigt is de voorspelling van Simeon in de tempel van Jeruzalem.
2 • de vlucht naar Egypte
3 • de verdwijning van het kind Jezus in de tempel
4 • de kruisdraging: ontmoeting van Maria met Jezus op weg naar de Calvarieberg
5 • de kruisiging: Maria staat onder Jezus’ kruis
6 • de kruisafneming: Maria omhelst het dode lichaam van Jezus
7 • de graflegging.

De belangrijkste van de 7 Smarten was de 6de, een pietà, een beeld van vroomheid (pietà is een voorstelling van de maagd Maria met haar overleden zoon op schoot). Een pietà kan zowel een schilderij als een beeld zijn. Een bekend voorbeeld van de laatste vorm is de pietà van Michelangelo.
Het beeld (Pietà) op de afbeelding binnen in de Mariagrot is te zien boven de ingang van de parochiekerk ‘Onze Lieve Vrouw van 7 Smarten’ te Panningen . In de Mariakapel van deze kerk is de voorstelling van de zeven Smarten van Maria dagelijks te bekijken.
Aan de buitenkant van de Mariagrot zit een tegel met inscriptie ingemetseld met de tekst: “Denk moeders steeds aan ons, wij hebben hier gedacht aan U te saam Seminarie 1922” 

Heilige Bernadette
Voor de Mariagrot stond een beeld van de Heilige Bernadette. In 1858 verscheen Maria te Lourdes (Frankrijk) aan Bernadette. Vandaar dat de ene keer gesproken wordt over de ‘Lourdesgrot’ en de andere keer over de ‘Mariagrot’.

Nieuw Schijf
Het terrein aan de achterzijde van de Mariagrot werd ‘Nieuw Schijf’ genoemd. Enkele Lazaristen, afkomstig uit de buurt van Schijf bij het Brabantse Sprundel wilden een uitbeelding bouwen van de brug in Schijf. Aldus geschiedde……