Beringerzand

Geschiedenis

Camping Beringerzand heeft een rijke historie die meer dan een eeuw teruggaat, Het terrein wordt als sinds 1904 als recreatiegebied gebruikt! Daarmee is Beringerzand dan ook het oudste recreatieoord van Nederland. Op de informatieborden in onze historische Midgetgolftuin 'Emmaüs' is meer over de geschiedenis van het terrein te lezen. Graag willen wij ook op deze website een inkijkje bieden in onze rijke historie.

Emmaüs, het hoofdgebouw

Emmaüs, het hoofdgebouw

Een onderdeel van het huidige Patershof, dat in 1905 werd gebouwd door de Lazaristen als oefening voor hun missiewerk. In 1908 kreeg het de symbolische naam 'Emmaüs', geïnspireerd door de bijbelse plaats nabij Jeruzalem.

Calvarieberg

Calvarieberg

Deze werd oorspronkelijk tegen de zijgevel van het Emmaüs hoofdgebouw geplaatst. In 1929-1930 werd hij steen voor steen verplaatst naar zijn huidige locatie, waar nu nog een gedenktegel te vinden is.

De Mariagrot / Lourdesgrot

De Mariagrot / Lourdesgrot

De Mariagrot, gebouwd door de Lazaristen rond 1922, had een schelpvormige achterzijde die de 7 Smarten van Maria symboliseerde en bevatte een pietà, waarvan de afbeelding nog steeds zichtbaar is in de ruïne bij de midgetgolfbaan.

Vijverwerken

Vijverwerken

De ruim 100 jaar oude vijver op het terrein van Camping Beringerzand, met de hand uitgegraven door de Lazaristen, werd aangelegd voor hun favoriete hobby’s vissen en zwemmen.

Toegangspoort en boerderij

Toegangspoort en boerderij

Bij de ingang van de midgetgolfbaan staat een replica van de originele toegangspoort naar Emmaüs, waarvan de resten aan het einde van het bungalowpark te vinden zijn.

In de van oorsprong katholieke regio 'Peel en Maas' stond in ieder dorp een kerk. Daarnaast hadden veel dorpen ook nog een eigen klooster, waar o.a. paters werden opgeleid. In Panningen staat nog steeds klooster 'Het Missiehuis' dat in 1879 werd opgericht. De paters Lazaristen van het Missiehuis in Panningen brachten veel van hun vrije tijd door in hun buitenverblijf 'Patershof'. Tijdens hun opleiding tot priester moesten de jonge mannen, waaronder veel boerenzoons, immers de hele dag stilzitten en luisteren. In 1904 werd daarom als buitenverblijf een landgoed in Panningen aangekocht, Gietenhof genaamd, zodat één dag in de week gesport en getuinierd kon worden. In de volksmond werd dit verblijf 'Patershof' genoemd, maar de paters zelf gaven het de naam Emmaüs.

Op het terrein zetten de Lazaristen een gebouw neer, dat in de loop der jaren verschillende keren werd uitgebreid. Uiteindelijk bestond het uit een kapel, twee leeszalen en een eetzaal. Op het terrein werden ook nog een Mariagrot, toneeltuin, voetbalterrein en diverse huisjes gebouwd. Tevens werd er een vijver gegraven, waarin de paters na een lange werkdag afkoeling zochten. In 1968 vertrokken de laatste priesterstudenten uit Panningen, waardoor Emmaüs overbodig werd en het terrein werd verkocht. Het terrein bij Patershof werd daarna Camping Beringerzand, waar het gebouw van de paters nog altijd te bewonderen is. Het draagt nog steeds de naam Patershof en herbergt het restaurant. Ook de vijver en de ruïne van de Lourdesgrot zijn nog te bewonderen op het terrein.

Tuinen en tuinieren

Tuinen en tuinieren

Een van de favoriete bezigheden van de Lazaristen was tuinieren, waardoor het terrein diverse zorgvuldig onderhouden siertuinen, groentetuinen en grasvelden had, zoals de Engelse Tuin, de Hartjestuin, de Toneeltuin en de Mariatuin.

Theater en muziek

Theater en muziek

Het terrein ‘Gietenhof’ werd door de Lazaristen aangekocht als ontspanningsoord, waar theater en muziek de belangrijkste activiteiten waren naast het bidden, later aangevuld met sportactiviteiten.

Sport en spel

Sport en spel

Naast bidden en ontspanning hielden de Lazaristen zich ook bezig met sport en spel, waarbij elk huisje of tuin binnen Emmaüs zijn eigen voetbalteam had en later ook een beugelbaan werd aangelegd.