Theater en muziek
Het terrein ‘Gietenhof’ werd destijds aangekocht met als doel een ontspannings- en recreatieoord voor de Lazaristen uit Panningen te creëren. Dit idee was overgenomen vanuit Frankrijk, waar dergelijke buitenverblijven van kloosterordes heel gewoon waren. De belangrijkste activiteiten, buiten het bidden, waren veelal gericht op theater en muziek. Later kwamen hier ook steeds meer sportactiviteiten bij zoals voetballen, beugelen, sportdagen e.d.
In het begin vonden de theatervoorstellingen nog plaats op een natuurlijk podium. Op een heuvel in de Hartjestuin werden de toneelvoorstellingen opgevoerd terwijl het publiek voor de heuvel kon plaatsnemen in het gras. Pas later werd er een heus amfitheater gebouwd in de zogenoemde toneeltuin. Het theater bestond uit een podium met verschillende hoogtes, vanuit beide zijden te bereiken met een trap. Eén trap kwam uit in de toneeltuin en de andere zat links van het podium bij het huisje Bemfica. Bemfica is pas rond 1950 gebouwd en werd ook gebruikt als omkleedruimte voor de toneelgroepen. De Lazaristen spraken over het theater: “Met inspanning ontspanning”.
Muziek componeren, luisteren en spelen waren hobby’s waar de Lazaristen veel tijd voor uittrokken. Met name bij de toneelstukken werd veel met muziek gewerkt. Ook hadden de diverse groepen Lazaristen hun eigen muziekgezelschappen. Zo hielden ze regelmatig muziekfestijnen en missiedagen, de ‘Emmaüs-dagen’ genoemd. In het begin werden deze festiviteiten vooral gehouden voor hun eigen collega-Lazaristen, later werd Emmaüs ook opengesteld voor mensen van buitenaf. Zo werden ‘Emmaüsdagen’ georganiseerd voor de kinderen van Panningen en omgeving als dank voor missiehulp. Ook is er een heus Emmaüslied geschreven.