Tuinen en tuinieren
Een van de favoriete bezigheden van de Lazaristen was het tuinieren. Op het terrein werden dan ook talloze verschillende tuinen aangelegd. Veel tijd en aandacht zorgden ervoor dat de tuinen er altijd perfect bij lagen. Er waren siertuinen met bankjes en wandelpaden, maar ook groentetuinen en grasvelden. Enkele tuinen die we nog bij naam kennen zijn de Engelse Tuin, de Hartjestuin, de Toneeltuin, de Mariatuin en de Sahara. De exacte locaties van al deze tuinen zijn moeilijk te achterhalen. Alleen de ligging van de Mariatuin en de Toneeltuin zijn bekend, door de Mariagrot en via de plattegrond, waarop het amfitheater duidelijk te zien is.
Als je de toegangspoort binnen kwam lag ergens aan de rechterzijde de Engelse tuin. In de Engelse tuin stond een klein tuinhuisje met rieten dak waarin ze op Engelse wijze een heuse ‘Tea-time’ konden houden.
De Hartjestuin werd ook wel de ‘Javaanse tuin’ genoemd. Hier hebben de Lazaristen getracht om een Javaans landschap na te bootsen, compleet met een Javaanse hut. De Lazaristen noemden deze Javaanse hut ‘het Kotje’…. Voordat het amfitheater en toneeltuin gereed waren, werden toneelvoorstellingen in de Hartjestuin opgevoerd. Op de foto zie je edele pogingen om in de Hartjestuin een Javaanse hut te bouwen!
Het gebouwtje Bemfica was onderdeel van de Toneeltuin. Als je rechts langs het huisje de trap opliep dan kwam je uit bij het podium van het toneel. Tussen het podium en de zitplaatsen in het kleine amfitheater hadden de Lazaristen een tuintje met een vijver aangelegd. Deze vijver was niet alleen voor de sier maar vooral bedoeld als geluiddrager. Water ‘draagt’ het geluid goed, microfoontjes hadden ze in die tijd nog niet.
Rondom de Mariagrot werd een prachtige siertuin aangelegd met de zeer toepasselijke naam ‘Mariatuin’. In de Mariatuin kwamen de Lazaristen vooral voor rust en om te bidden tot Maria. De Mariagrot is tegenwoordig onderdeel van de route in het midgetgolfspel.
De lanen van Emmaüs waren geheel aangeplant met lindebomen. Dit is nu nog te zien wanneer u over het huidige campingterrein loopt. De lindebomen staan netjes gerangschikt vanuit de dakspitsen op het hoofdgebouw, in 4 richtingen. Wandelend in de schaduw door de lindelanen, werd er mijmerend en filosoferend nagedacht en gediscussieerd over (boven)wereldse zaken.