Nederlands
Zoeken...
Nederlands

Geschiedenis

Camping Beringerzand heeft een rijke historie die meer dan een eeuw teruggaat, Het terrein wordt als sinds 1904 als recreatiegebied gebruikt! Daarmee is Beringerzand dan ook het oudste recreatieoord van Nederland. Op de informatieborden in onze historische Midgetgolftuin 'Emmaüs' is meer over de geschiedenis van het terrein te lezen. Graag willen wij ook op deze website een inkijkje bieden in onze rijke historie.

In de van oorsprong katholieke regio 'Peel en Maas' stond in ieder dorp een kerk. Daarnaast hadden veel dorpen ook nog een eigen klooster, waar o.a. paters werden opgeleid. In Panningen staat nog steeds klooster 'Het Missiehuis' dat in 1879 werd opgericht. De paters Lazaristen van het Missiehuis in Panningen brachten veel van hun vrije tijd door in hun buitenverblijf 'Patershof'. Tijdens hun opleiding tot priester moesten de jonge mannen, waaronder veel boerenzoons, immers de hele dag stilzitten en luisteren. In 1904 werd daarom als buitenverblijf een landgoed in Panningen aangekocht, Gietenhof genaamd, zodat één dag in de week gesport en getuinierd kon worden. In de volksmond werd dit verblijf 'Patershof' genoemd, maar de paters zelf gaven het de naam Emmaüs.

Op het terrein zetten de Lazaristen een gebouw neer, dat in de loop der jaren verschillende keren werd uitgebreid. Uiteindelijk bestond het uit een kapel, twee leeszalen en een eetzaal. Op het terrein werden ook nog een Mariagrot, toneeltuin, voetbalterrein en diverse huisjes gebouwd. Tevens werd er een vijver gegraven, waarin de paters na een lange werkdag afkoeling zochten. In 1968 vertrokken de laatste priesterstudenten uit Panningen, waardoor Emmaüs overbodig werd en het terrein werd verkocht. Het terrein bij Patershof werd daarna Camping Beringerzand, waar het gebouw van de paters nog altijd te bewonderen is. Het draagt nog steeds de naam Patershof en herbergt het restaurant. Ook de vijver en de ruïne van de Lourdesgrot zijn nog te bewonderen op het terrein.