Nederlands
Zoeken...
Nederlands

De Mariagrot / Lourdesgrot

Deze grot is gebouwd door de Lazaristen rond het jaar 1922 (volgens het ingemetseld tegeltje met jaartal). In de ‘schelpvormige’ achterzijde van de grot bevonden zich de 7 Smarten van Maria. Deze zijn echter al snel verdwenen omdat ze gemaakt waren van niet goed bewaarbare klei. De ronde vorm van de achterzijde is opgebouwd zoals een slakkenhuis en heeft als symbolische betekenis ‘de baarmoeder’ van een vrouw omdat Maria werd gezien als de moeder van alle moeders.

Er bevonden zich in de grot diverse gaten om licht door te laten schijnen op de '7 Smarten van Maria' en de pietà. De gaten zijn nog steeds zichtbaar in de ruïne. De belangrijkste van de 7 smarten was de 6de, de kruisafneming, een Pietà. Een pietà is een voorstelling van de maagd Maria met haar overleden zoon op schoot. Deze pietà vind u nog steeds terug in de ruïne, echter niet meer als beeld maar als afbeelding. Het geeft wel een goede indruk hoe het er uit heeft gezien.

Voor de Mariagrot stond een beeld van de Heilige Bernadette. In 1858 verscheen Maria te Lourdes (Frankrijk) aan Bernadette. Vandaar dat de ene keer gesproken wordt over de ‘Lourdesgrot’ en de andere keer over de ‘Mariagrot’. Het beeld van Bernadette staat tegenwoordig in de kloostertuin in Panningen.