Nederlands
Zoeken...
Nederlands

Sport en Spel

Er werd door de Lazaristen ook aan sport en spel gedaan. Tijdens de missiedagen (Emmaüsdagen) maar ook op andere ontspanningsmomenten gingen ze er flink tegenaan. Elk huisje of tuin binnen Emmaüs had dan ook z’n eigen voetbalteam. In het begin werd er nog gespeeld in toog maar later ook in shirt, sportbroek en echte voetbalschoenen. Het ging er soms hard aan toe. Zo werd eens een priesterwijding uitgesteld omdat een Lazarist met een gebroken been op bed lag.

Rond 1935 bouwden de Lazaristen een grote beugelbaan met een dak van gestreken riet. Er kon ook gespeeld worden op een beugelbaan bij het Lazaristenklooster. Bij al deze sportieve activiteiten werd menige daas (steekvlieg) doodgeslagen, omdat dit insect een werkelijke plaag op Patershof kon vormen.

Patershof werd tijdens en na de oorlog opengesteld voor het houden van verdiepingsdagen en het diende ook als eerste toevlucht voor de Paters van de Berckt, toen ze vanwege de oorlog hun klooster in Baarlo moesten verlaten. Later kwamen veel schoolkinderen uit de gemeente naar de zogenaamde Emmaüsdagen, waarbij de Lazaristen voor de burgers wedstrijden en ontspanningspelen verzorgden als dank voor het ophalen van oud papier ten bate van de missie.