Nederlands
Zoeken...
Nederlands

Vijverwerken

De ruim 100 jaar oude vijver op het terrein van Camping Beringerzand is destijds door de Lazaristen, geheel met de hand, uitgegraven. Al snel na de aankoop van het buitenverblijf werden er op diverse plaatsen recreatie- en ontspanningsvoorzieningen aangelegd. Aangezien vissen en zwemmen de favoriete hobby’s van de Lazaristen waren, werd al snel besloten om hiervoor een vijver aan te leggen. Handen uit de mouwen, tijd voor de vijverwerken….

De enige hulpmiddelen die de Lazaristen hadden, waren schop en kruiwagen. Je kunt je voorstellen dat dit een zwaar karwei moet zijn geweest, zeker toen de vijver dieper en dieper werd. Het werken in een toog maakte het er voor de paters niet lichter op. De vijver werd het eerste ’zwembad’ van de gemeente Helden. Aangezien zwembaden in die tijd nogal schaars waren werd er vanaf 1910 al af en toe vergunning gegeven om te mogen zwemmen op Emmaüs. Natuurlijk werd er door de plaatselijke burgers ook wel eens stiekem gezwommen. Door elke generatie novicen (Lazaristen studenten) werd de vijver regelmatig uitgediept. 

De Lazaristen begonnen elk bezoek aan Emmaüs in de kapel van het hoofdgebouw met een gebedsdienst. De misdienaars van die dag werden bevoorrecht; zij mochten bij goed weer na de mis gaan zwemmen in de vijver…. Deze vijver kun je nog terugvinden op het chalet-gedeelte aan de andere kant van de verharde weg.